top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiandreiabirtu

Poveşti cu şi despre copii (III): Joaca din meserie


Dacă o întrebi pe Oana cu ce se ocupă, îţi răspunde că se joacă. Se joacă cu copii de toate vârstele, cu câte unul în acelaşi timp. Ea este cea care stabileşte regulile şi le adaptează în funcţie de partener. Oana Vlăduţ este kinetoterapeut şi tratează exclusiv copii.

Faptul că a ajuns să lucreze cu cei mici, nu a fost unul surprinzător. I-au plăcut copiii dintotdeauna. Practic, pasiunea pentru „joacă” a fost mereu prezentă în viaţa Oanei. La început a făcut recuperare medicală inclusiv cu adulţii. Pe atunci, lucra într-o clinică privată. Şi-ar fi dorit să fie propriul angajator, dar teama de tot ce presupunea acest statut, a împiedicat-o să îşi urmeze visul. La scurt timp, însă, clinica a desfiinţat secţia de recuperare medicală.

Constrânsă de împrejurări, Oana alege să renunţe la frică şi se îndreaptă spre ceea ce îşi doreşte cu adevărat. Alături de o colegă de breaslă, închiriază un apartament şi îl transformă în centru de recuperare medicală. Pacienţii nu întârzie să apară, iar Oana poate să aplice tot ceea ce ştie. O mare parte din cunoştinţe sunt deprinse din practică, în timp ce studiile din timpul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport constituie baza meseriei alese. Kinetoterapeuta consideră ca evoluţia în carieră este determinată de studiul continuu. Astfel, se înscrie la cursuri de Terapie Vojta, cu o durată de doi ani. Cursurile presupun deplasarea la Sibiu, pentru fiecare modul parcurs. În ciuda efortului, Oana este fericită că deprinde noi tehnici pe care să le includă în sedinţele de terapie.


Este important ca ea să fie fericită, să fie liniştită atunci când se „joacă”. Uneori, partenerii acesteia sunt cazuri grave şi foarte grave. În aceste situaţii, este nevoie ca Oana să fie complet stăpână pe ceea ce face. De ea depinde ca pacienţii să înregistreze progrese, oricât de mici. Ştie că mila sau plânsul nu ajută pe nimeni. Întâlneşte părinţi care sunt obosiţi, deznădăjduiţi sau care au nevoie să fie ascultaţi. Ea le arată frumuseţea copiilor lor. Le arată că nu sunt singurii care văd această frumuseţe. Prin comunicare reuşeşte să îi facă pe părinţi să îşi clădeasca un sistem de aşteptări reale. Astfel, Oana face magie şi aduce linişte sufletească.

Dincolo de cazurile speciale, care o pot consuma, există şi momente care o încarcă energetic pe Oana. Atunci când rezultatele jocului în doi încep să apară, se arată primele zâmbete inocente şi sincere. Cele mai mari satisfacţii sunt acelea când Oana poate citi bucuria libertăţii din ochii copiilor şi ai părinţilor. Astfel de momente merită imortalizate în fotografii. Oana îşi propune să aibă, în viitor, un album cu o fotografie de la prima întâlnire şi cu una de final de terapie. Ce se întâmplă în acest interval presupune multă muncă şi răbdare dincolo de muncă. Important este deznodământul, când cei doi parteneri de joacă se despart prieteni.

Această joacă este unul din secretele tinereţii Oanei. Simte că ea este în continuare un copil, iar acest aspect o pune în rezonanţă cu cei mici. De fapt, este unul din secretele comunicării care îi permit să aibă rezultate în meseria pe care o practică.

Pe lângă partenerii din centrul de recuperare medicală, Oana mai are alţi doi parteneri. Este vorba de copiii ei, în vârstă de opt ani, respectiv nouă luni. Cei doi o solicită în maniere diferite, căci nevoile lor sunt diferite. Din acest motiv, precum şi din cauza restricţiilor impuse de pandemie, Oana funcţionează la circa 20% din capacitate. Speră că totul urmează să intre pe un făgaş normal. Mai speră şi că visul său de a frecventa cursul de osteopatie medicală, cu durată de cinci ani, se va transpune în realitate. În final, orice „joacă” serioasă implică eforturi pe măsură.

292 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Regele Nucă și Regina Lămâiță

A fost odată ca niciodată un rege; fără coroană şi fără regină. De fapt, n-avea nici regat, dar el era rege în sufletul lui şi asta era tot ce conta. Lumea din jur şi-o împărţea în supuşi şi semi-egal

bottom of page